RO
RU

19.05.2013 ZIUA MONDIALĂ A METROLOGIEI

WORLD METROLOGY DAY 2013

Measurements in daily life

ZIUA MONDIALĂ A METROLOGIEI 2013

Măsurările în viaţa cotidiană

  În fiecare an, pe data de 20 mai comunitatea metrologică internaţională sărbătoreşte semnarea Convenţiei Metrului (anul 1875), tratat diplomatic care a pus bazele sistemului metrologic mondial.. În acest an genericul Zilei Mondiale a Metrologiei este “Măsurările în viaţa cotidiană” şi este dedicata măsurărilor în viaţa zi de zi a cetăţenilor pentru a reflecta importanta măsurărilor atît la serviciu cît şi în timpul liber.

Imaginaţi-vă doar pentru o clipa cum ar fi să trăim fără ceas, fără cîntar, fără contoare, fără echipamente medicale, şi alte mijloace de măsurare. Orice activitate în viaţa noastră implică într-o măsură oarecare diferite mijloace de măsurare. Noi suntem deja într-atît de obişnuiţi cu ele, că le privim ca pe ceva obişnuit.

Sunt multe aspecte ale vieţii cotidiene, unde sunt utilizate mijloacele de măsurare. Noi luăm decizii, bazate pe rezultatele lor, tot atît de simplu, si automat, cum am apăsa pe pedala de frînare, atunci cînd limita vitezei este depăşită, sau reducem din dulciuri, atunci cînd nivelul zahărului în sînge este ridicat. Costurile produselor şi serviciilor pe care le procurăm, sunt calculate în baza măsurărilor - energiei electrice, apei, combustibilului, productelor, etc.

 

Probabil, veţi fi surprinşi să aflaţi, pe cît de importante sunt măsurările în viaţa noastră de zi cu zi. Uneori, conştientizăm acest fapt, mai des însă măsurările formează o parte integră a vieţii noastre, astfel neacordîndu-le o mare importanţă. Oricum, rolul tehnologiilor performante în viaţa cotidiană este atît de semnificativ, încît exactitatea şi siguranţa măsurărilor impun o imbunătăţire continuă. Însă, posibil, doar cei implicaţi în măsurări sunt conştienţi de faptul că lumea tehnologiilor moderne depinde de sistemul internaţional de măsurări care, la rîndul său, ne garantează încrederea de care avem nevoie.

Vă invităm să vă alăturaţi nouă la serbarea acestei zile importante!

Felicităm toţi metrologii cu sărbătoarea profesională şi urăm succese în munca de zi cu zi, realizări frumoase, măsurări exacte, erori tolerate, incertitudini minime!!! pentru binele comunităţii.

10.12.2012 Fără standardizare și metrologie, dezvoltare economiei este imposibilă

Fără standardizare și metrologie, dezvoltare economiei este imposibilă

Începând cu anul 2013, Institutul Național de Standardizare și Metrologie (INSM) urmează a fi divizat în două instituții independente, Institutul Național de Standardizare (INS) și Institutul Național de Metrologie (INM). Deși vor exista separat, ambele organisme vor urmări obiective comune, se arată într-un comunicat al INSM.

Scopul creării a două instituții separate ține de eficientizarea activităților pe domeniile standardizare și metrologie, dar și conformarea practicilor europene.

Statutul de instituție publică separată va oferi INS noi posibilități de a-și dezvolta atât capacitățile sale, cât și a celor interesați. În acest sens, INS va crea un centru de instruire specializat pe training-uri în domeniul standardizării pentru utilizatori, specialiști și alți interesați să cunoască despre crearea și plasarea pe piață a produselor și serviciilor calitative.

24.02.2012 Moldova şi Cehia vor coopera în domeniul standardizării, metrologiei şi evaluării conformităţii

 

 

   

Moldova şi Cehia au încheiat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul standardizării, metrologiei şi evaluării conformităţii. Evenimentul a avut loc ieri, 22 februarie, în cadrul şedinţei Comisiei mixte moldo-cehă pentru cooperare economică, industrială şi tehnico ştiinţifică, ce se desfăşoară la Praga.

 

Conform Memorandumului semnat, părţile vor efectua un schimb de informaţii privind standardele şi reglementările tehnice adoptate în RM şi directivele Comunităţii Europene implementate în Cehia, va fi efectuată compararea etaloanelor naţionale ale unităţilor de măsură, vor fi instruiţi specialiştii în sisteme profesionale, asociate cu perfecţionarea experţilor.

În cadrul şedinţei Comisiei mixte moldo-cehă pentru cooperare economică au fost discutate şi subiecte ce ţin de realizările colaborării bilaterale în diverse domenii. Potrivit viceministrului Economiei, Octavian Calmâc, există posibilităţi ca schimburile comerciale moldo-cehe să fie amplificate şi să fie create noi proiecte investiţionale.

Potrivit datelor statistice, exporturile Republicii Moldova în Cehia au atins în 2011 valoare de 11,3 mln dolari SUA, în creştere cu circa 45% faţă de anul 2010. Importurile au fost creştere cu 39,8%, ajungând în 2011 la valoarea de 59,7 mln dolari SUA.